top of page

Mimarlık sözleÅŸmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar

Mimarların oluÅŸturduÄŸu projeler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nca ilim eseri kabul edilmekte ve koruma altına alınmaktadır ancak hem telif haklarının korunması, hem de proje için anlaşılan müÅŸteriden ödeme alınması noktasında mimarların sıkça sorunla karşılaÅŸtığı gözlemlenmektedir. Bu yazıda, mevcut ve doÄŸabilecek sorunların nasıl önlenebileceÄŸinden; kısaca bahsedeceÄŸiz.

 

SözleÅŸme yapmak. Öncelikle yapılması gereken mimar ve müÅŸteri arasında yazılı bir sözleÅŸme oluÅŸturulmasıdır. Kanunen karşılıklı sözlü beyanlar ile sözleÅŸme kurulmuÅŸ kabul ediliyorsa da daha sonra çıkabilecek herhangi bir uyuÅŸmazlıkta sözleÅŸmenin ispatı gerekmektedir; yazılılık bu açıdan önem arz etmektedir. Özellikle Mersin gibi küçük, karşılıklı iliÅŸkilerle ticaretin yürüdüÄŸü piyasalarda her zaman müÅŸteriye yazılı sözleÅŸme yapma teklifi yapılamayabiliyor. Peki bu halde ne yapılabilir? Bu durumda yapılacak ÅŸey; yapılacak projenin niteliÄŸi, karşılığında alınacak ücret, çalışma koÅŸulları ve telif haklarına iliÅŸkin bilgilerin yer aldığı bir e-maili teklif mektubu olarak müÅŸteriye yollamaktır. Cevap olarak gelecek “Tamam, çalışmaya baÅŸlayalım.” ÅŸeklinde çok basit bir cevap, taraflar arasında geçerli ve kanıtlanabilir bir sözleÅŸmeyi oluÅŸturacak; hem de müÅŸterinin önüne açıkça bir yazılı sözleÅŸme konmadığından iliÅŸkiler korunmaya devam edecektir.

 

Bu konuda tek bir hususun altını çizmek isterim. EÄŸer sözleÅŸme bir müteahhitle taşınmaz karşılığı yapılıyor ise, noterde yapılmalıdır. Zira taşınmaz vaadi sözleÅŸmesi ancak noterde yapıldığı takdirde hak doÄŸuracaktır.

                                     

Telif Hakları koruması. Mimarların oluÅŸturduÄŸu projeler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nca ilim eseri kabul edilmekte ve koruma altına alınmaktadır ancak müÅŸterinin bir mimardan aldığı projeyi, daha ucuz bir fiyata baÅŸka bir mimarın imzası ile kullanması yine piyasada karşılaşılan bir sorundur.

 

Öncelikle hazırlanacak sözleÅŸmede, projenin sunulmasının telif haklarının devri anlamını taşımadığını belirtmekte fayda var.

 

BaÅŸka bir meslektaşının projesi altına imza atarak kullanılmasını kabul eden yahut edecek mimarları uyarmak isterim ki 5846 sayılı kanunda, “baÅŸkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kiÅŸi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.”  hükmü yer almaktadır. Dolayısı ile yapılan bu iÅŸlem, ciddi hukuki sonuçlar doÄŸurabilir, maÄŸdur olan mimarların baÅŸvuruları ile yasal süreç baÅŸlatılacaktır.

 

MaÄŸduriyetin hiç oluÅŸmaması adına, önlem olarak, projen teslimi elden yapılsa dahi, mutlaka e-mail yoluyla da müÅŸteriye yollanmalı, hazırlanan e-mail’de “.....-TL bedel karşılığı anlaÅŸmış olduÄŸumuz, tarafımızca hazırlanmış  mimari proje ekte yer almaktadır.” ibaresi eklenmelidir. Daha sonra meydana gelebilecek bir hak ihlalinde, bu kayıtlar, ispat niteliÄŸi taşıyacaktır.

 

Ödeme Planı. SözleÅŸme kurulduktan sonra karşılıklı yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına iÅŸin hangi aÅŸamasında ne kadar ödeme yapılacağı baÅŸtan belirlenmelidir.

 

Fiyat uyuÅŸmazlığı. Üzerinde bilhassa durulması gereken bir baÅŸka konu, baÅŸlangıçta anlaşılan ücretten sonradan cayılması yahut hiç ödeme yapılmaması. Bu halde iÅŸi üstlenen mimar, ciddi maÄŸduriyet yaÅŸayabiliyor ve/veya ispat zorluÄŸu çekebiliyor. Bu hususta alınabilecek en pratik önlem; iÅŸin ücreti ve niteliÄŸi belli olduktan sonra proforma fatura kesilmesidir.

 

Proforma fatura, malın birim fiyatının, özelliklerinin ve satış ÅŸartlarının yer aldığı, bilgi verme amacını güden, yapılan anlaÅŸma ile ilgili her türlü detayı gösteren, teklifname niteliÄŸindeki faturadır ve sunulmuÅŸ; kabul edilerek sipariÅŸ verilmesi üzerine kesin faturaya dönüÅŸmüÅŸ bir proforma fatura, uyuÅŸmazlık doÄŸması halinde anlaşılan bedelin ispatını saÄŸlayacaktır.

 

Ödemenin gecikmesi. MüÅŸteri tarafından yapılacak ödemelerin gecikmesi halinde gecikme faizinin uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanacaksa faizin oranı belirlenmelidir.

 

Fesih KoÅŸullarının düzenlenmesi. SözleÅŸme iliÅŸkisi sürerken taraflardan biri, hatta her ikisi sözleÅŸmeyi sona erdirmek isteyebilir. Bu halde prosedürün nasıl iÅŸleyeceÄŸini baÅŸtan belirlemek çok önemli bir husustur. Fesih bildiriminin nasıl yapılacağı, sürelerinin ne olduÄŸu, fesih bildirimi yapılması halinde tarafların sahip olacağı haklar açıkça düzenlenmelidir.

 

ÖrneÄŸin, fesih hangi aÅŸamada yapılırsa, hak edilen ücretin ne kadar olacağı; herhangi bir cezai ÅŸart uygulanıp uygulanmayacağı mutlaka kararlaÅŸtırılmalıdır.

 

Prosedürlerin belirlenmesi. Yapılacak çalışma baÅŸlamadan hizmet kapsamında nelerin yer alacağı,  ne kadar süreceÄŸi, teslim tarihi ve usulü, hizmet bedelinin ödeme ÅŸekli; ayrıca karşılıklı saÄŸlanacak bilgi ve belgelerin neler olduÄŸu belirlenmeli, bu belgelerin doÄŸruluÄŸundan sunan tarafın sorumlu olacağı; sözleÅŸmede yer almalıdır.

 

UyuÅŸmazlık çıkması halinde yapılacaklar. Öncelikle belirtmek isterim ki, her uyuÅŸmazlık  yargı yahut icra kanalıyla çözülmek zorunda deÄŸildir. SözleÅŸme ile belli bir miktarın altında kalan uyuÅŸmazlığın uzlaÅŸarak çözüleceÄŸi, belirlenen miktarın üzerindeki uyuÅŸmazlıkların yargıya intikal edeceÄŸi kararlaÅŸtırılabilir.

 

UyuÅŸmazlığı çözecek makam olarak adli mahkemeleri doÄŸrudan belirlemek de zorunlu deÄŸildir; doÄŸabilecek uyuÅŸmazlıklar için Mimarlar Odası’nın arabuluculuÄŸuna baÅŸvurulabileceÄŸi; bu yollarla çözülememesi halinde adli yargıya gidilebileceÄŸi düzenlenebiir.

 

Riskleri doÄŸru yönetmek. SaÄŸlıklı ve profesyonel çalışma hayatını saÄŸlamak ve sürdürmek adına, her zaman konusunda uzman bir hukuk danışmanı ile çalışmanızı tavsiye ederim. Zira iÅŸ hayatı içerisinde yaptığınız her anlaÅŸmada emeÄŸinizi, paranızı ve zamanınızı risk altına sokarsınız. Bu riski daha iyi ifade edebilmek açısından ÅŸöyle bir örnek verelim; bir liralık bir iÅŸ anlaÅŸması yaptığınızda; 1 lira deÄŸerinde emek harcar, gelecek ödemeye binayen piyasadaki alışveriÅŸleriniz için bir liralık ödeme sözü verir, ödeme planınızı ona göre yapar, bu bir liralık iÅŸe zamanınızı harcayarak bir baÅŸka bir liralık iÅŸi red eder yahut hiç araÅŸtırmazsınız. Dolayısı ile bir liralık anlaÅŸma, sizin için daha iÅŸin başında en az üç liralık ticari risk anlamına gelmektedir. Dolayısı ile ticari anlaÅŸmalar ile üstlendiÄŸimiz riski iyi ölçüp deÄŸerlendirmek, bu riski asgari düzeye çekebilmek adına profesyonel destek almak, sizi her zaman koruyacaktır.

 

Mimarlık sözleÅŸmeleri de dahil olmak üzere, her tür ticari sözleÅŸmenin kendine has birçok özelliÄŸi vardır ve elbette bu yazıda pek azını ele alabildik. Sizlere faydalı olabileceÄŸini umuyor, güvenli, karlı ve sorunsuz bir iÅŸ hayatı diliyorum. Saygılarımla.

 

                                                                                                                              Av. Cansu ANILAN

bottom of page